Legendás Erdély (egy hetes vonaltúra)

Legendás Erdély (egyhetes, vándortúra)

Általános tudnivalók

Egyhetes lovas vándortúra, az igazi szabadság érzetével, a lovas utazók életét imitálva. A lovas bázisunkat elhagyva az első reggelen, minden nap egy következő állomásra érkezünk.

Általában napi 4-6 órát töltünk nyeregben, déli pihenővel, kb. 30 kilométert lovagolva minden nap. Szállás minden esetben előre lefoglalt vendégházakban, a lovasok csomagjait pedig a kísérő autó szállítja.

A Legendás Erdély túránk során minden éjszakát egy új helyen töltünk, minden nap más tájakon lovagolunk.

Az ország közepén, a történelmi Erdélyben elhelyezkedő kis falukban barangolva, vendégeink betekintést nyerhetnek a vidéki világ mindennapjaiba, ahol egyes esetekben az emberek még mindig úgy élnek, mint tették ezt évtizedekkel/évszázadokkal ezelőtt.

A Legendás Erdély túránk az erdélyi világ felfedezésének egyik legkedveltebb formája, hiszen lóháton, úttalan utakon, egy teljes héten át barangolva vendégeink helyi emberekkel, a hagyományos táncokkal és az erdélyi kultúra egy szeletével is megismerkedhetnek. Ráadásul a lovasokat az egyedi erdélyi dombvidék fogadja, a tiszta levegő, a szabadság érzete az útitársunk. A hét közepére már fenyvesekben, alacsonyabban fekvő hegyekben is lovagolunk.

Gyakran látunk rókát, nyulat, őzet szaladni a lovasok elől, szarvasok csapata is gyakran figyeli a látogatókat. Hagyományos tehéncsordákkal, és nyájaikat őrző juhászokkal is gyakran találkozunk.

A lovaglásról

A túra során vendégeink képzett, a helyi terepviszonyokhoz szokott, hagyományos magyar fajtájú lovakon (Shagya arab, Gidrán, Kisbéri félvér és Lipicai) lovagolnak.

Angol típusú túranyergeket használunk, melyeket minden lóra, egyéni méretezéssel készíttettünk egy helyi nyerges mesterrel. A nyergek a lovak biztonságát, egészséges nyergelhetőségét és a lovasok kényelmes ülését egyaránt biztosítják. Öt napot töltünk nyeregben, napi 4-5 óra lovaglással.

Túráinkat középhaladó/haladó lovas tudással rendelkező, tapasztalt lovasoknak ajánljuk. A túrára jelentkező vendégeinknek mindhárom alapjármódban (lépés, ügetés, vágta) biztonságosan kell tudni lovagolni, változatos terepen, csoportos lovaglási körülmények között is képesnek kell lenni lovát biztonságosan befolyásolni. A túra során, természetes akadályok leküzdésére (árok, kidőlt fa), kisebb akadályok ugratására is sor kerülhet.

Felső súlyhatár 90 kg. A lovasnak egészségesnek és fizikailag edzettnek kell lennie. Biztonsági okokból a lovagló kobak használata kifejezetten ajánlot

Egyéb tevékenységek

A lovagolás mellett, vendégeink megismerkedhetnek a helyi emberekkel, erdélyi ízeket, tájakat felfedezve. Esetenként régi mesterségek idős művelőit is meglátogatjuk, az útvonal mentén fellelhető épített vagy természetes látnivalókat is beiktatjuk napi programunkba.

A szálláshelyekre érve, néhol népi zene fogad, máshol alkoholos italok bemutatására/kóstolására is sor kerülhet. A fárasztó lovaglással töltött nap után sokszor egy felmelegített dézsa, sós vízzel is csodákra képes.

Szállás / Ellátás

Ajánlatunk öt lovaglással töltött napot, hét éjszakára szállást és teljes ellátást tartalmaz, napi háromszori étkezéssel (a vacsora a fő étkezés). A túra során minden éjszakát más-más, előre lefoglalt vendégházban töltünk. A Legendás Erdély túrára jelentkezők számára igyekszünk igényes, különlegesebb szálláshelyeket találni: csűrszállók, autentikus falusi szálláshely stb. Elhelyezés 4-5 fős szobákban, fürdőszobával és mosdóval.

Reggeli a szálláson, ebéd a pihenőhelyen helyi alapanyagokból összeállított hidegtál, míg este általában két fogásos vacsora várja vendégeinket.

Vegán és vegetáriánus étrendet folytató vendégeket is szívesen látjuk, étrendjükkel kapcsolatos kéréseiket, kérjük a foglalásnál jelezni.

Útvonal

Lovastúránk során napi 4-5 órát töltünk nyeregben, déli pihenővel. Kiskedéből indulva, több lehetőség is nyílik különböző útvonalak lovaglására.

Az alább leírt útvonal képezi az erdélyi lovastúránk gerincét. Esetleges, nem megszokott időjárási viszonyok, természeti vagy épített akadályok, illetve előre nem látható okok miatt, az útvonal változhat.

Az útvonalakat, távolságokat és lovaglási időtartamokat előzetesen lemértük. A lovasok tapasztalata, illetve teherbírása alapján, a vendégeink biztonságát és érdekeit szem előtt tartva, a túravezető bármikor megváltoztathatja, vagy lerövidítheti a túra előre közölt útvonalát.

Érkezés a szálláshelyre.

A szálláshelyre érve, vendégeink elfoglalják a szobákat, majd a vacsora során ismerkedés, illetve egy, a túrával és az elkövetkező napok tudnivalóival kapcsolatos eligazításra is sort kerítünk.

Repülővel érkező csoportoknak reptéri transzfert is biztosítunk, részleteket, árakat előre egyeztetjük.

A reggeli után átmegyünk a lovakhoz, ahol megtörténik a lovasítás. Minden lovasnak kiosztjuk a számára legmegfelelőbb lovat, akivel a következő hetet tölti majd. Eltöltünk egy kis időt, néhány esetben egy rövid “ismerkedős” karámlovaglásra is sort kerítünk.

 

Az utolsó simításokat követően a csapat útnak indul az első úti cél fele: Szencsedre, ahol az éjszakát egy igényesen kialakított, zuhanyzóval, ebédlővel ellátott jurtaszálláson töltjük.. Tervezett érkezés a késő délutáni órákban.

 

Délben ebéd egy lovardánál, ahol helyi szakácsnők főztjét fogyasztjuk. Utunk során kis erdélyi falvak mentén haladunk, illetve némelyiken át is lovagolunk. Esetenként hagyományos mesterségek idős művelőit is meglátogatjuk, helyi termékek előállítóinál is megállunk.

 

Az erdélyi táj csodás: véget nem érő dombok, kis falvak templomtornyai látszanak a távolban, legelőkön, szekérutakon lovagolunk. Nyájaikat őrző juhászokkal, és tehéncsordákat terelgető pásztorokkal gyakran találkozunk.

 

A lovaglás lépés, ügetés és helyenként vágta szakaszokból áll. A nap folyamán kb .5 órát töltünk nyeregben, a nap során megtett távolság nagyjából 30 km.

Második, egyben leghosszabb lovaglással töltött napunk a hét során. Reggeli után nyergelünk és Székelyvarság fele vesszük az irányt. Varság Hargita megye legnagyobb szórványtelepülése, amely kb. 77 km2-en a Nagy-Küküllő forrásvidékén fekszik. A falut a 20. század elején Oroszhegyről és Korondról kirajzott székely családok alapították.

 

A terület hatvan százalékát erdő borítja, a község természeti értékei rendkívüliek: szennyezetlen a talaj, víz, levegõ. A növény és állatvilág nagyon sokszínű, számos ritka növény és állatfaj figyelhetõ meg itt. Az ipar, a civilizáció nem tette szennyezetté a települést és környékét. Lovaglásra kitűnő hely.

 

A hosszú napot követően helyi alapanyagokból összeállított vacsora és hegyi vendégház várja a lovasokat.

A harmadik lovaglási napot Székelyvarságon töltjük. A lovaknak is pihenő napot biztosítunk, legfennebb rövid kilovaglásra kerül sor. Meglátogatjuk Tartód várát, a 2oo éves, és még működő vízimalmot, illetve megcsodáljuk a “Csurgókövet”, a székelyek vízesését a Nagy-Küküllõ forrásvidékén.

A pihenőnapot követően, Ivó irányába indulunk útnak. Főleg erdei utakon és hegyi legelőkön lovagolunk. Tiszta levegő, a természet érintetlensége fogadja a lovasokat.

 

A lovaglás lépés és ügetés szakaszokból áll, csak helyenként vágtázunk.

 

A nap érdekessége, hogy átlovagolunk az Ivói Vadaspark területén. A vadaspark egy 320 hektáron elhelyezkedő terület, erdei patakok folynak át rajta, és hegyek veszik körül. Ez a vidék teremti meg azt a varázslatos milliőt, ahol a szavasok, őzek, muflonok és vaddisznók természetes környezetükben élhetnek. A vadasparkon végzett módosítások a lehető legminimálisabbak: alig pár földutat és kerítést tettek hozzá a természet szépségéhez.

 

A túra helyi, vadhúsból készült specialitások kóstolásával ér véget.

A hatodik nap reggelén már az útirány eredeti kiinduló pontunk, Kiskede. A következő két nap során erdei ösvényeken, majd dombokon, legelőkön át lovagolunk, néha kisebb-nagyobb településeket érintve.

 

Mindkét nap déli pihenő ebéddel, majd este vacsora és szállás a vendégházakban. Utunk során, igény szerint műemlékek látogatását is beiktatjuk, illetve a vidékre jellemző, vagy valamiért érdekes embereket/ mestereket is meglátogatunk.

 

A lovaglás lépés, hosszú ügetés és vágta szakaszokból áll, a domborzat és a talaj viszonyok függvényében.

Az utolsó lovaglással töltött nap késő délutánján érkezünk vissza Kiskedébe. A lovaktól elköszönve, az első estéről ismert szálláshelyre megyünk, ahol ünnepi vacsora, forró dézsa várja a lovasokat.

Visszautazás.