Egynapos erdélyi lovastúra

Egynapos erdélyi lovastúra

Általános tudnivalók

Erdélyben kiránduló, vagy üzleti céllal ide utazó vendégeket várjuk egynapos erdélyi lovastúránkra. Ha lóháton, aktívan eltöltött pihenésre, kikapcsolódásra vágyik Erdély dombjain barangolva, kis falukat érintve, az egynapos lovastúra a legjobb választás.

Kiskedében találkozunk a reggeli órákban, és a nap során 3-5 órát töltünk nyeregben.

Csoportok jelentkezését várjuk, de ugyanakkor 1-2 személlyel is útnak indulunk, így akár barátokkal, akár egyedül is élvezheti az egyedi tájat, a helyi vadvilágot és a tiszta levegőt. Hagyományos erdélyi falvakon is gyakran átlovagolunk.

Az ország közepén, a történelmi Erdélyben elhelyezkedő kis falukban barangolva betekintést nyerhet a vidéki világ mindennapjaiba, ahol egyes esetekben az emberek még mindig úgy élnek, mint tették ezt évtizedekkel/évszázadokkal ezelőtt.

A lovaglásról

A nap során vendégeink képzett, a helyi terepviszonyokhoz szokott, hagyományos magyar fajtájú lovakon (Shagya arab, Gidrán, Kisbéri félvér és Lipicai) lovagolnak.

Angol típusú túranyergeket használunk, melyeket minden lóra, egyéni méretezéssel készíttettünk egy helyi nyerges mesterrel. A nyergek a lovak biztonságát, egészséges nyergelhetőségét és a lovasok kényelmes ülését egyaránt biztosítják. A nap során 3-5 órát töltünk lovaglással.

Túráinkat középhaladó/haladó lovas tudással rendelkező, tapasztalt lovasoknak ajánljuk. A túrára jelentkező vendégeinknek mindhárom alapjármódban (lépés, ügetés, vágta) biztonságosan kell tudni lovagolni, változatos terepen, csoportos lovaglási körülmények között is képesnek kell lenni lovát biztonságosan befolyásolni. A túra során, természetes akadályok leküzdésére (árok, kidőlt fa), kisebb akadályok ugratására is sor kerülhet.

Felső súlyhatár 90 kg. A lovasnak egészségesnek és fizikailag edzettnek kell lennie. Biztonsági okokból a lovagló kobak használata kifejezetten ajánlot

Egyéb tevékenységek

A lovagolás mellett, vendégeink megismerkedhetnek a helyi emberekkel, erdélyi ízeket, tájakat felfedezve. Lovaglásról visszatérve, gyalog- és kerékpártúrákra is van lehetőség a közeli halastóhoz, vagy akár medvelesre is jelentkezhetnek. Szekeres kirándulás hagyományos fogattal szintén egy népszerű tevékenység. Úszásra, horgászásra a közeli halastóban van lehetőség.

Szállás / Ellátás

Egynapos lovastúránk nem tartalmaz szállást. Déli pihenő során az ebéd biztosított- ez vagy nyeregtáskával hozott hideg harapnivalóból áll, vagy az útvonal mentén leszervezett vendéglátó egységeknél elkészített helyi ebéd.

Vegetáriánus vagy más diétát folytató vendégeket szívesen várjuk, igényeiket kérjük a foglalásnál jelezni.

Szállás foglalására is van lehetőség, ezt előre kérjük jelezni.

Útvonal

Egynapos lovastúránk során általában 3-5 órát töltünk nyeregben, déli pihenővel. Kiskedéből indulva, több lehetőség is nyílik különböző útvonalak lovaglására.

Az alább leírt útvonal(ak) képezi(k) az egynapos erdélyi lovastúránk gerincét. Esetleges, nem megszokott időjárási viszonyok, természeti vagy épített akadályok, illetve előre nem látható okok miatt, az útvonal változhat.

Az útvonalakat, távolságokat és lovaglási időtartamokat előzetesen lemértük. A lovasok tapasztalata, illetve teherbírása alapján, a vendégeink biztonságát és érdekeit szem előtt tartva, a túravezető bármikor megváltoztathatja, vagy lerövidítheti a túra előre közölt útvonalát.

Egyik legkedveltebb lovastúra útvonalunk.

 

A reggeli előkészületek után elhagyjuk lovas bázisunkat, és útirányunk- egy Székelyszentmihály közelében fekvő gyönyörű erdei pihenő fele lovagolunk.

 

Utunk erdélyi falvak mentén vezet, legelőkön, szekérutakon és erdőben lovagolunk. A lovasokat az egyedi erdélyi dombvidék fogadja, a tiszta levegő, a szabadság érzete az útitársunk. Gyakran látunk rókát, nyulat, őzet szaladni a lovasok elől, szarvasok csapata is gyakran figyeli a látogatókat.

 

A lovaglás lépés, ügetés és a lovasok tapasztalatától függően, elég sok vágta szakaszokból áll. A nap során 4-5 órát töltünk nyeregben, összesen kb. 30 km távot lovagolva. Helyi ételekből összeállított hidegtál az ebédünk, melyet a déli pihenő során fogyasztunk el.

 

A délutáni órákban érkezünk vissza Kiskedébe.

Az egynapos túrára érkező vendégeink számára egy nagyon élvezetes lovas útvonal, mely a híres erdélyi faluba, Énlakára vezet.

 

Egy hosszabb túra, sok ügetés és vágta szakasszal. A reggeli ismerkedés, előkészületek után indulunk útnak, mezei utakon, falvakon és legelőkön át lovagolunk. Az első falun, Székelyszentmiklóson áthaladva máris lehetőség nyílik egy hosszú ügetésre, esetleg vágtára. Kismedesért (egy újabb hagyományos erdélyi falu) elhagyva óriási legelőkön, dombtetőkön lovagolunk. A juhnyájakat és hagyományos tehéncsordákat terelgető juhászokon, pásztorokon kívül emberrel nem sokat találkozunk, ellenben őzek, rókák gyakran figyelik a lovasok érkezését.

 

A déli pihenőt Csehétfalván, az unitárius egyház csűrből átalakított vendégházában töltjük, ahol házias ételekkel fogadnak bennünket. Ezt követően Énlaka fele lovagolunk, ahol igény szerint megtekinthető a kazettás mennyezetéről híres unitárius templom, a tájház, és egy kiállítás.

 

Hazafele erdei ösvényeken, legelőkön át lovagolunk mire Kiskedébe visszaérünk. A nap során 5-6 órát töltünk nyeregben, 30-35 km távot lovagolva.

A harmadik lehetséges útvonal az egynapos túra során Kissolymosba, Hargita megye határán fekvő kis faluba vezet. A reggeli előkészületek, és lovasítás után Kiskedéből indulva Nagykede fele lovagolunk, majd utunk dombos utakon át vezet.

 

Egy kis szakasz forgalmi úton átkelve gyönyörű völgyben találjuk magunkat. Jobbra szántóföldek, balra óriási legelők, előttünk erdő. Mezei szekérutakon lovagolva, gyümölcsösön át, kitűnő alkalom nyílik egy hosszú vágtára az erdő fele. A dombtetőre érve erdei utakon folytatjuk a lovaglást, majd a következő völgyben meglátjuk Kissolymost, ahol a déli pihenőt is töltjük majd.

 

Helyi ételekből összeállíott ebédünk és a pihenő után visszalovagolunk Kiskedébe, de más utakat választva hazafele. Kis erdő részeken, legelőkön lovagolunk, majd egy halastó mellett is elhaladunk mire visszaérünk lovas bázisunkra. Lépés, ügetés és vágta szakaszokra is sor kerül.

 

A nap során összesen 4-5 órát töltünk nyeregben, kb. 28 km-t lovagolva.