5 csillagos túra (egyhetes, csillagtúra)

5 csillagos túra (egyhetes, csillagtúra)

Általános tudnivalók

Az 5 csillagos erdélyi lovastúra egy öt lovaglási napból álló lovas vakáció, hét éjszaka szállással és teljes ellátással. Kiskedéből indulva, lovastúráink minden nap másik irányba indulnak, majd estére visszatérünk az eredeti szálláshelyre. A hét végére túraútvonalaink egy csillag formát képeznek.

Az 5 csillagos túra során az elszállásolás ugyanabban a vendégházban történik, kivétel egy-két esetleges éjszakát amelye(ke)t másik vendégházban töltünk. Legelőkön, erdei ösvényeken és véget nem érő dombokon át lovagolunk.

Az ország közepén, a történelmi Erdélyben elhelyezkedő kis falukban barangolva, vendégeink betekintést nyerhetnek a vidéki világ mindennapjaiba, ahol egyes esetekben az emberek még mindig úgy élnek, mint tették ezt évtizedekkel/évszázadokkal ezelőtt.

Az 5 csillagos túránk az erdélyi világ felfedezésének egyik legkedveltebb formája, hiszen lóháton, úttalan utakon barangolva vendégeink helyi emberekkel, a hagyományos táncokkal és az erdélyi kultúra egy szeletével is megismerkedhetnek.

A lovasokat az egyedi erdélyi dombvidék fogadja, a tiszta levegő, a szabadság érzete az útitársunk. Gyakran látunk rókát, nyulat, őzet szaladni a lovasok elől, őzek, szarvasok csapata is gyakran figyeli a látogatókat. Hagyományos tehéncsordákkal, és nyájaikat őrző juhászokkal is gyakran találkozunk.

A lovaglásról

A túra során vendégeink képzett, a helyi terepviszonyokhoz szokott, hagyományos magyar fajtájú lovakon (Shagya arab, Gidrán, Kisbéri félvér és Lipicai) lovagolnak.

Angol típusú túranyergeket használunk, melyeket minden lóra, egyéni méretezéssel készíttettünk egy helyi nyerges mesterrel. A nyergek a lovak biztonságát, egészséges nyergelhetőségét és a lovasok kényelmes ülését egyaránt biztosítják. Öt napot töltünk nyeregben, napi 4-5 óra lovaglással.

Túráinkat középhaladó/haladó lovas tudással rendelkező, tapasztalt lovasoknak ajánljuk. A túrára jelentkező vendégeinknek mindhárom alapjármódban (lépés, ügetés, vágta) biztonságosan kell tudni lovagolni, változatos terepen, csoportos lovaglási körülmények között is képesnek kell lenni lovát biztonságosan befolyásolni. A túra során, természetes akadályok leküzdésére (árok, kidőlt fa), kisebb akadályok ugratására is sor kerülhet.

Felső súlyhatár 90 kg. A lovasnak egészségesnek és fizikailag edzettnek kell lennie. Biztonsági okokból a lovagló kobak használata kifejezetten ajánlot

Egyéb tevékenységek

A lovagolás mellett, vendégeink megismerkedhetnek a helyi emberekkel, erdélyi ízeket, tájakat felfedezve. Lovaglásról visszatérve, gyalog- és kerékpártúrákra is van lehetőség a közeli halastóhoz, vagy akár medvelesre is jelentkezhetnek. Szekeres kirándulás hagyományos székely fogattal szintén egy népszerű tevékenység.

Szállás / Ellátás

Ajánlatunk öt lovaglással töltött napot, hét éjszakára szállást és teljes ellátást tartalmaz, napi háromszori étkezéssel (a vacsora a fő étkezés). Szállás a faluban elhelyezkedő vendégházban, 4 fős szobákban, fürdőszobával és mosdóval.

Más szálláshelyeken töltött éjszakákra, az előre összeállított kis csomagokat a kísérőautó szállítja a szálláshelyre és vissza.

Reggeli a szálláson, ebéd a pihenőhelyen helyi alapanyagokból összeállított hidegtál, míg este általában két fogásos vacsora várja vendégeinket.

Útvonal

Lovastúránk során napi 4-5 órát töltünk nyeregben, déli pihenővel. Kiskedéből indulva, több lehetőség is nyílik különböző útvonalak lovaglására.

Az alább leírt útvonal képezi az erdélyi lovastúránk gerincét. Esetleges, nem megszokott időjárási viszonyok, természeti vagy épített akadályok, illetve előre nem látható okok miatt, az útvonal változhat.

Az útvonalakat, távolságokat és lovaglási időtartamokat előzetesen lemértük. A lovasok tapasztalata, illetve teherbírása alapján, a vendégeink biztonságát és érdekeit szem előtt tartva, a túravezető bármikor megváltoztathatja, vagy lerövidítheti a túra előre közölt útvonalát.

Érkezés a szálláshelyre.

A szálláshelyre érve, vendégeink elfoglalják a szobákat, majd a vacsora során ismerkedés, illetve egy, a túrával és az elkövetkező napok tudnivalóival kapcsolatos eligazításra is sort kerítünk.

Bőséges reggeli után átmegyünk a lovakhoz, ahol megtörténik a lovasítás. Minden lovasnak kiosztjuk a számára legmegfelelőbb lovat, akivel következő napokat tölti majd. Eltöltünk egy kis időt, néhány esetben egy rövid “ismerkedős” karámlovaglásra is sort kerítünk.

 

Az előkészületek után elindulunk első úticélunk fele: egy Székelyszentmihály határában fekvő, Mocsárnak nevezett erdei pihenőhelyre. Erdélyi kis falvak mentén, illetve egyes esetekben a falukon átlovagolva, legelőkön és szekérutakon át vezet utunk.

 

A lovasokat az egyedi erdélyi dombvidék fogadja, a tiszta levegő, a szabadság érzete az útitársunk. Gyakran látunk rókát, nyulat, őzet szaladni a lovasok elől, őzek, szarvasok csapata is gyakran figyeli a látogatókat. Hagyományos tehéncsordákkal, és nyájaikat őrző juhászokkal is gyakran találkozunk.

 

A lovaglás lépés, ügetés és helyenként vágta szakaszokból áll. A nap folyamán 4-5 órát töltünk nyeregben, a nap során megtett távolság nagyjából 30 km.

 

Ebédszünet a pihenőhelyen, majd egy másik útvonalon lovagolunk vissza Kiskedébe.

A második lovaglással töltött napon Kissolymosba lovagolunk. Az előző nap tapasztalatai, illetve a csapat fáradtságától függően az útvonal lehet rövidebb vagy választható a hosszabb ösvény.

 

Kissolymos a megye szélén fekszik, hagyományos erdélyi kis falu, ahová Kiskedéből indulva gyönyörű út vezet lóháton. Lovas bázisunkat elhagyva Nagykedén át lovagolunnk, majd egy dombon és egy alacsony forgalmú úton átkelve egy gyönyörű völgyben találjuk magunkat. Jobbra mezőgazdasági területek, balra óriási legelők és előttünk erdő. Szekérúton lovagolunk az erdő irányába. Kitűnő alkalom egy hosszú vágtára.

 

Az erdőhöz érve, az ösvényt követjük amely egyenesen Kissolymos határába vezet.

 

Az ebéd helyi ételekből készített hidegtál, majd a pihenőt követően, egy másik útvonalon hazalovagolunk. Nagyjából 5 órát töltünk nyeregben.

 

A szállásra visszaérve meleg vacsora és befűtött szauna várja a megfáradt lovasokat.

A Farkaslaka határában fekvő Jézus szíve kilátóhoz lovagolunk. Hosszú ügetések és vágta szakaszok jellemzik a napot. Új útvonalakon, de szintén legelőkön és szekérutakon lovagolva érjük el a 958 méter magas Gordon-tetőn elhelyezkedő fémből készült szobrot, amely kilátóként is funkcionál.

 

Déli pihenőnket itt töltjük, majd a délutáni órákban lovagolunk vissza Kiskedébe.

Három lovaglással töltött nap után, pihenőt adunk lovainknak, vendégeinkkel pedig ellátogatunk Segesvárra, melynek központja mai napig lakott vár, és 1999 óta a Világörögség része. Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, melyeket 930 m hosszú várfal köt össze. Mindegyik torony a védelmére kijelölt céh nevét viseli.

 

Eltöltünk néhány órát a várban, az ebédet egy helyi specialitásokat felszolgáló étteremben fogyasztjuk el.

 

Estére érünk vissza a szállásra.

A pihenőnapot követően, lovak és lovasok megújult erővel indulnak el a hatodik napon egy hosszabb lovas túrára. Egész napot nyeregben töltjük, és a tervek szerint estére érkezünk Firtosváraljára, ahol az éjszakát egy hagyományosan megépített vendégházban töltjük.

 

Az erre az éjszakára előzőleg összeállított kis csomagokat a kísérőautó szállítja a vendégházhoz.

 

Erdélyi falvak mentén, és érintetlen természet közepén lovagolunk. Az ebédet követően már a lakatlanabb erdélyi tájból is részesülünk, a hegyen lakó juhászokkal és az erdőkben dolgozó szekeresekkel találkozunk csak.

 

Ha időnk engedi, Énlakán is megpihenünk, ahol meglátogatjuk a 15. század második felében épített unitárius templomot. Érdekessége, hogy a templomban Orbán Balázs által felfedezett ősi székely rovásírású felirat látható.

 

A szállásra érve meleg vacsora és helyi italok fogadják a lovasokat.

Hetedik, a lovastúra utolsó napja. A reggelit követően nyeregbe szállunk és visszalovagolunk Kiskedébe. Erdei ösvényeken át lovagolunk, tágas legelőkön vágtázunk.

 

Kora délutánra érünk vissza, majd a lovaktól elköszönve, a szállásra megyünk. Búcsúvacsora, melyet esetenként néptánc bemutató, zene követ.

Visszautazás.