Szezonnyitó egyhetes lovastúra Erdélyben – Homor Zsófi társaságában

Egy különleges, évadnyító lovastúrára hívjuk a kedves lovasokat. A 2020 április 20-27 között sorra kerülő vándortúra Erdély dimbes-dombos tájain vezet majd, és különlegessége, hogy meghívtuk Homor Zsófit, legyen a vendégünk ezen a túrán.

Zsófi az első magyar, aki 2019-ben teljesítette a Mongol Derbyt. Teljesítményét – lovasként és emberként is – nagyra értékeljük! Elismerésünk kifejezésére meghívtuk, legyen a vendégünk egy lovastúrára, hogy Erdélyben pihenhesse ki a Derby „fáradalmait, izgalmait”. Erről már tavaly írtunk…(a teljes cikk, ide kattintva elolvasható)

Örömünkre szolgál, hogy Zsófi elfogadta meghívásunkat, és áprilisben meglátogat. Ittléte alatt Mongol Derby-s beszámolóra is sort kerítünk, illetve öt napot töltünk nyeregben.

Az igazán különlegesnek ígérkező lovastúránkra még van néhány szabad hely, kalandvágyó lovasok jelentkezését várjuk szeretettel. A továbbiakban olvasható a túra részletes leírása, tervezett útvonala.

  • A túra neve: Legendás Erdély-túra Homor Zsófival
  • Időpont: április 20-27. Érkezés 20.-án a marosvásárhelyi reptérre, a Budapest-Marosvásárhely Wizzair járatával (vagy igény szerint, saját autóval, egyenesen a szálláshelyre), ahonnan reptéri transzferrel szállítjik a lovasokat az első szálláshelyre. Visszautazás árpilis 27.
  • Túra típusa: egyhetes vándortúra. Kiindulási pont: Kiskede, Erdély
  • A túra felépítése: 5 lovaglással töltött nap, napi 4-5 óra nyeregben 1 pihenőnap 7 éjszaka szállással vendégházakban, teljes ellátással. A csomagokat kísérőautó szállítja
  • Létszám: 4-6 fő
  • A lovaglásról: a túra során vendégeink képzett, a helyi terepviszonyokhoz szokott, hagyományos magyar fajtájú lovakon (Shagya arab, Gidrán, Kisbéri félvér és Lipicai) lovagolnak. Angol típusú túranyergeket használunk, melyeket minden lóra, egyéni méretezéssel készíttettünk egy helyi nyerges mesterrel. Túráinkat középhaladó/haladó lovas tudással rendelkező, tapasztalt lovasoknak ajánljuk. A túrára jelentkező vendégeinknek mindhárom alapjármódban (lépés, ügetés, vágta) biztonságosan kell tudni lovagolni, változatos terepen, csoportos lovaglási körülmények között is képesnek kell lenni lovát biztonságosan befolyásolni. A túra során, természetes akadályok leküzdésére (árok, kidőlt fa), kisebb akadályok ugratására is sor kerülhet.Felső súlyhatár 90 kg. A lovasnak egészségesnek és fizikailag edzettnek kell lennie. Biztonsági okokból a lovagló kobak használata kifejezetten ajánlott.
  • Ár: 750 €/fő vagy 250.000 Ft (amennyiben 2020 március 31-ig foglal) vagy 1.250 Eur/résztvevő (420.000 Ft), teljes ellátással
  • Útvonal: Az alább leírt útvonal képezi az egyhetes Legendás Erdély lovastúránk gerincét. Esetleges, nem megszokott időjárási viszonyok, természeti vagy épített akadályok, illetve előre nem látható okok miatt, az útvonal változhat.
  • Jelentkezés/érdeklődés: telefonon a 0040 745 485 966 számon (Lukács Lehel) vagy emailen az info@equitransylvania.com címen

Első nap

Érkezés a marosvásárhelyi reptérre (TGM), ahol kisbusz várja vendégeinket és a délutáni órákban a szállásra szállítja. Más repterekre való érkezés esetében is megoldható a reptéri transzfer, de ezt előre egyeztetni szükséges. Illetve természetesen saját autóval is érkezhetnek a szállásra a lovastúrázó vendégek. A szálláshelyre érve, vendégeink elfoglalják a szobákat, majd a vacsora során ismerkedés, illetve egy, a túrával és az elkövetkező napok tudnivalóival kapcsolatos eligazításra is sort kerítünk.

Az esti órákban Homor Zsófi élménybeszámolója a Mongol Derby-ről.

Második nap

A reggeli után átmegyünk a lovakhoz, ahol megtörténik a lovasítás. Minden lovasnak kiosztjuk a számára legmegfelelőbb lovat, akivel a következő hetet tölti majd. Eltöltünk egy kis időt, néhány esetben egy rövid “ismerkedős” karámlovaglásra is sort kerítünk. Az utolsó simításokat követően a csapat útnak indul az első úti cél fele: Firtosváraljára, ahol az éjszakát egy hagyományosan megépített vendégházban töltjük. Tervezett érkezés a késő délutáni órákban. Délben ebéd egy csűrből átalakított szálláshelyen, ahol helyi szakácsnők főztjét fogyasztjuk. Utunk során kis erdélyi falvak mentén haladunk, illetve némelyiken át is lovagolunk. Esetenként hagyományos mesterségek idős művelőit is meglátogatjuk, helyi termékek előállítóinál is megállunk.

A lovaglás lépés, ügetés és helyenként vágta szakaszokból áll. A nap folyamán 4-5 órát töltünk nyeregben, a nap során megtett távolság nagyjából 25 km.

Harmadik nap

Második, egyben leghosszabb lovaglással töltött napunk a hét során. Reggeli után nyergelünk és Székelyvarság fele vesszük az irányt. Varság Hargita megye legnagyobb szórványtelepülése, amely kb. 77 km2-en a Nagy-Küküllő forrásvidékén fekszik. A falut a 20. század elején Oroszhegyről és Korondról kirajzott székely családok alapították. A terület hatvan százalékát erdő borítja, a község természeti értékei rendkívüliek: szennyezetlen a talaj, víz, levegõ. A növény és állatvilág nagyon sokszínű, számos ritka növény és állatfaj figyelhetõ meg itt. Az ipar, a civilizáció nem tette szennyezetté a települést és környékét. Lovaglásra kitűnő hely.

A hosszú napot követően helyi alapanyagokból összeállított vacsora és hegyi vendégház várja a lovasokat.

Negyedik nap

A negyedik napot Székelyvarságon töltjük. A lovaknak is pihenő napot biztosítunk, legfennebb rövid kilovaglásra kerül sor. Meglátogatjuk Tartód várát, a 2oo éves, és még működő vízimalmot, illetve megcsodáljuk a “Csurgókövet”, a székelyek vízesését a Nagy-Küküllõ forrásvidékén.

Ötödik nap

A pihenőnapot követően, Ivó irányába indulunk útnak. Főleg erdei utakon és hegyi legelőkön lovagolunk. Tiszta levegő, a természet érintetlensége fogadja a lovasokat. A lovaglás lépés és ügetés szakaszokból áll, csak helyenként vágtázunk.

A nap érdekessége, hogy átlovagolunk az Ivói Vadaspark területén. A vadaspark egy 320 hektáron elhelyezkedő terület, erdei patakok folynak át rajta, és hegyek veszik körül. Ez a vidék teremti meg azt a varázslatos milliőt, ahol a szavasok, őzek, muflonok és vaddisznók természetes környezetükben élhetnek. A vadasparkon végzett módosítások a lehető legminimálisabbak: alig pár földutat és kerítést tettek hozzá a természet szépségéhez. A túra helyi, vadhúsból készült specialitások kóstolásával ér véget.

Hatodik és hetedik napok

A hatodik nap reggelén már az útirány eredeti kiinduló pontunk, Kiskede. A következő két nap során erdei ösvényeken, majd dombokon, legelőkön át lovagolunk, néha kisebb-nagyobb településeket érintve. Mindkét nap déli pihenő ebéddel, majd este vacsora és szállás a vendégházakban. Utunk során, igény szerint műemlékek látogatását is beiktatjuk, illetve a vidékre jellemző, vagy valamiért érdekes embereket/ mestereket is meglátogatunk.

A lovaglás lépés, hosszú ügetés és vágta szakaszokból áll, a domborzat és a talaj viszonyok függvényében.

Hetedik nap

Az utolsó lovaglással töltött nap késő délutánján érkezünk vissza Kiskedébe. A lovaktól elköszönve, az első estéről ismert szálláshelyre megyünk, ahol ünnepi vacsora, forró dézsa várja a lovasokat.

Nyolcadik nap

Elköszönünk, és a reggelit követően a kisbusz visszaszállítja a vendégeket a reptérre.